Boot kopen?

Een boot kopen is niet eenvoudig; er zijn veel aspecten om rekening mee te houden. Naast de aanschafkosten heeft een boot ruimte, transport, onderhoud en natuurlijk een goede verzekering nodig.

Een kleine opblaasboot is één ding. Een optimist, kano of roeiboot in de achtertuin bewaren kan vaak ook nog wel, maar creëert daarnaast mogelijk een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Een behoorlijke zeilboot of motorboot, zoals u die van een makelaar koopt en waar u een vaarbewijs voor nodig heeft, zal zeker een ligplaats en speciale bootverzekering nodig hebben.

Denk bij het aanschaffen van een boot daarom goed na over welke verplichtingen u hiermee aangaat en doe uw eigen onderzoek. Onze adviseurs staan klaar om u te adviseren over meer dan alleen uw verzekeringen.

Wanneer verzekeren?

U denkt na over de soort boot die u wilt kopen en het bedrag dat u er aan uit wilt geven. Maar net als bij een auto dient u ook bij een boot van tevoren na te denken over het registreren en verzekeren van de boot. Zo heeft u bij bepaalde boten een vaarbewijs en speciale verzekering nodig. De RDW kan u verder helpen met uw vaartuigverplichtingen. Wij kunnen u helpen met het verzekeren, direct en snel. Want zodra u uw droomboot koopt, wilt u er zeker van zijn dat u goed beschermd bent en niet financieel in de problemen komt, mocht er iets mee gebeuren.

Naast een bootpolis (WA + casco) is het een goed idee om te checken of uw aansprakelijkheidsverzekering u genoeg dekking biedt op het water. Voordat u het water op gaat is het goed om uzelf te informeren over de mogelijke gevolgen van ongelukken met anderen en welke stappen u moet nemen om uzelf hier tegen te beschermen. Een watersportspecialist helpt u hier graag mee.

Kiest u voor iets kleins, zoals een kano of SUP-board? Bij deze watervaartuigen is vaak een aansprakelijkheidsverzekering al voldoende om u voor schade aan anderen te beschermen.

Zoekt u een woonboot? Een boot die u als huis gebruikt heeft hele andere verzekeringen nodig. In plaats van de opstalverzekering die u bij een ‘gewoon’ huis nodig heeft, heeft een huisboot een cascoverzekering die ongeveer hetzelfde doet. Daarnaast wilt u er natuurlijk voor zorgen dat uw inboedel veilig is met behulp van de juiste inboedelverzekering.

Of en zo ja hoe u uw boot moet verzekeren, is dus afhankelijk van het type boot of schip dat u koopt en waarvoor u deze wilt gebruiken. Meestal geeft de verkoper u een redelijke indruk van wat u nodig heeft, maar weet dat u altijd vrijblijvend contact kunt opnemen met onze adviseurs om er zeker van zijn dat u de juiste verzekeringen heeft.

Wat kost een boot?

Een boot kan alles van € 25,- tweedehands tot vele miljoenen (voor een stijlvol jacht) kosten. Een motorboot is vaak goedkoper dan een zeilboot, tenzij u een boot met kajuit of groot schip koopt. Een motorboot gebruikt echter brandstof, wat de gebruikskosten weer hoger kan laten uitkomen.

Afhankelijk van de soort boot, kan registratie van de boot verplicht zijn. Bij de aanschaf van een boot kunnen daardoor een aantal registratiekosten bovenop de prijs gerekend moeten worden. Waarom u de boot moet registreren? Net als een auto is een boot een voertuig dat in de openbare ruimte schade aan anderen kan veroorzaken. Naast de RDW kunt u de boot ook in het scheepsregister laten registreren. Dit is niet verplicht maar laat wel duidelijk zien dat u de eigenaar bent, mocht dit ooit in twijfel getrokken worden bij diefstal of dergelijke situaties.

Welke boot u ook wilt kopen, ze zal altijd wat aandacht nodig hebben, net als een auto of ander vervoersmiddel. Een volledig onderhoud kan u jaarlijks meer dan € 1000,- kosten voor een boot met een motor. Bent u zelf handig en/of koopt u een nieuwe boot? Met een kleine onderhoudsbeurt kan uw boot al voor € 100,- per jaar veilig zijn.

Heeft uw boot een ligplaats nodig? Afhankelijk van waar uw standplaats is, kan dit u per jaar per m2 tussen de € 25 en € 50 of zelfs meer kosten.

Wilt u een vrijblijvend idee van de verzekeringskosten krijgen? Gebruik dan onze bootpolisvergelijker.

Voor een jacht bent u naast bovengenoemde kosten ook personeelskosten kwijt (en de verzekeringen die daarmee gepaard gaan), terwijl u voor een schip (een boot voor zakelijk gebruik zoals een cruiseschip) ook aan bepaalde zakelijke verzekeringen moet denken, bijvoorbeeld voor hetgeen vervoerd wordt.

Een watersportliefhebber kan dus relatief goedkoop uit zijn met een tweedehands zeilbootje bijvoorbeeld, terwijl iemand die het meest luxe watervoertuig zoekt behoorlijk wat geld per jaar kwijt zal zijn. Bij het rondkijken kunt u jaarlijkse kosten van 10% van de vraagprijs van de boot als ruwe schatting berekenen, in ieder geval als het om een nieuwe(re) boot gaat.

Huren vs. kopen

Voor mensen die niet aan de lange-termijn verantwoordelijkheid van het hebben van een eigen boot vast willen zitten, is huren een mooi alternatief voor dat onvergetelijke dagje op het water of die unieke bootreis rond de Middellandse zee. Ook bij het huren van een boot komen echter een aantal risico’s kijken.

Vaak zal de verhuurder of het verhuurbedrijf u vragen een schriftelijke overeenkomst te tekenen, waarmee u aangeeft dat schade aan de boot door uw eigen toedoen voor uw rekening zal zijn, met waarschijnlijk een borgsom om van tevoren te betalen. Schade aan andere boten zal echter meestal onder de verzekering van de verhuurder vallen en niet voor uw eigen rekening zijn. Dat is maar goed ook, want een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor schade tijdens boothuur.

Bent u zelf van plan om uw boot te gaan verhuren? Dan zult u naast een eigen schriftelijke overeenkomst de benodigde zakelijke verzekeringen willen afnemen om mogelijke rekeningen door schade aan anderen niet zelf te hoeven betalen (buiten het eigen risico natuurlijk).

Boot makelaars

Een boot makelaar kan u goed helpen met alle zaken omtrent het kopen van een nieuwe boot. Niet zeker hoe u het beste aan de gang kan om een goede boot makelaar te vinden? De HISWA is een goede plek om te beginnen.

Let op dat u, net zoals bij het kopen van een auto, altijd een proefvaart maakt voordat u een boot koopt. Vraagt de makelaar u om een schriftelijke koopintentie voordat hij/zij dit toelaat? Teken niets en ga op zoek naar een andere makelaar. Een proefvaart komt voordat u schriftelijke interesse in de boot vaststelt, niet erna.

Een HISWA erkend makelaar kan u in goede banen leiden. Wij werken zelf met een aantal sterke makelaars en helpen u graag de juiste te vinden.

Voor vragen over makelaars, kosten, verzekeringen en meer kunt u terecht bij watersport@yousure.nl.


N.B. Dit artikel is gebaseerd op data uit voorgaande jaren. Prijzen en verplichtingen kunnen ondertussen veranderd zijn. Persoonlijk advies en/of eigen onderzoek is altijd de beste optie als u zeker wilt zijn van de beste keuze voor uw situatie.