Het is misschien lang geleden dat we in Nederland een echte Elfstedentocht hebben kunnen doen, maar dat betekent niet dat we onze boten niet moeten voorbereiden op vorst, regen en wind. Vooral boten die in het water de winter doorbrengen lopen een aantal risico’s die met een goede voorbereiding geminimaliseerd kunnen worden. Daarom bieden wij hier een aantal handige tips.
In het water
Blijft uw boot in het water? Dit is voor velen de goedkoopste optie. Let op dat u daarbij een rustige ligplaats vindt om uw kans op schade door wind of voorbijkomende vaart te minimaliseren. Houd bij het vastzetten van uw boot rekening met wisselende waterstanden en wat er om uw boot heen ligt, zodat uw boot geen schade aan de steiger of andere boten ondervindt terwijl u afwezig bent. Zorg er verder voor dat dekzeilen en winterkleden goed vastzitten. Heeft het gestormd of gesneeuwd? Ga langs om te kijken of uw boot het slechte weer goed door is gekomen.
Uit het water
Op de kade heeft u minder risico’s, maar ook meer kosten. Staat de boot buiten op bokken, dan zult u nog steeds op uw hoede moeten zijn voor slecht weer. Laat u de boot binnen in een verwarmde hal zetten, dan krijgt u voor die extra kosten wel extra zekerheid dat uw boot niet door storm of vrieskou geteisterd zal worden. Bovendien is een boot op de kade een uitgelezen kans om onderhoud te plegen.
Algemene tips
Waar uw boot ook staat, is het een goed idee om alle waardevolle en houdbare spullen eruit te halen. Tenzij u de boot in een verwarmde ruimte achterlaat, kunt u er daarnaast beter voor zorgen dat motoren en toiletten antivries hebben en dat u al het water dat zou kunnen bevriezen (denk aan verwarming) aftapt.
Brengt uw boot buiten of in een koude hal de winter door? Neem naast waardevolle spullen en voorraad ook de zeilen mee. Berg deze ergens droog op. Om uw boot aan de binnenkant droog te houden, is het verder aan te raden om vochtvreters te plaatsen.
Naast water brengt uw brandstof en elektriciteit ook bepaalde risico’s in de winter. Door een volle brandstof tank achter te laten, vermindert u uw kans op de vorming van schadelijke condens in de tank. Bewaar losse gasflessen buiten de boot om brandgevaar te verminderen. Zorg er daarnaast voor dat accu’s volledig opgeladen zijn, zodat ze door lekstroom niet geheel leeg lopen en kapot gaan.
Let op!
Er zijn nog veel meer tips om te geven. Om er echt zeker van te zijn dat uw boot veilig de winter doorkomt, kunt u het beste uw boot winterklaar laten maken door een erkend bedrijf. Daarnaast kunt u voor vragen over opstal, erkende bedrijven en meer natuurlijk altijd bij uw adviseur terecht. Contact opnemen kan makkelijk via het contactformulier op onze website. Wij helpen u en uw boot graag met een veilige overwintering!